انواع پیستوله
بر اساس نوع سیستم رنگ رسانی به سه دسته تقسیم میشوند:
۱- سیستم رنگ رسانی ثقلی (Gravity feed spraying):
در این نوع کاسه یا ظرف رنگ روی پیستوله رنگ پاش قرار گرفته و رنگ در اثر نیروی جاذبه زمین به عبارتی نیروی وزن خود توأم با نیروی مکش هوای فشرده به کلاهک هدایت و پخش میشود.
این سیستم نسبت به سیستم سیفونی نیاز به هوای فشرده کمتری دارد در نتیجه ضایعات رنگ کمتری هم در این سیستم وجود دارد منبع در این سیستم با زاویه ۴۵ درجه نصب شده تا بتوان آن را برای سطوح عمودی و افقی بکار برد. معمولا از این پیستوله برای رنگ کاری چوب و خودرو استفاده میشود.
۲- سیستم اسپری سیفونی (Siphon spraying):
در این نوع کاسه رنگ در ذیل پیستوله رنگ پاش قرار گرفته زمانیکه هوا با سرعت فراوان از یک مجرای تنگ رد شود حالت مکش درست کردن میکند پیستوله های سیفونی از این سیستم به همراه فشار هوای جو که بوسیله سوراخی در روی منبع به سطح مایع فشار وارد میکند برای بالا آوردن مایع رنگ از داخل منبع و نهایتاً اسپری آن استفاده میکنند.
۳- سیستم اسپری تحت فشار Pressure feed spraying:
منبع اسپریهای تحت فشار بهصورت درزگیری شده هست نیروی فشار هوای داخل منبع باعث بالا رفتن رنگ از داخل لوله میشود لذا از این پیستوله میتوان برای پاشیدن رنگهای غلیظتر استفاده نمود این نوع پیستوله ها در دو نوع منبع متصل به پیستوله (شکل سمت چپ) و منبع جدا از پیستوله (شکل سمت راست) وجود دارد.
معمولاً رنگهای مالتی کالر با این پیستوله اجرا میشوند. این پیستوله بیش در رنگ ساختمان مورد استفاده دارد.
در نوع مخزن جدا مخزن محتوی رنگ از تفنگ جدا بوده و هوای فشرده از کمپرسور به داخل مخزن رنگ هدایت شده و رنگ تحت فشار قرار میگیرد و بوسیله دو لوله، یکی رنگ و دیگری هوای فشرده به سر تفنگ رنگ پاش هدایت میشود.
مزیتهای سیستم اسپری تحت فشار منبع جدا:
۱- در این سیستم به علت بالا بودن حجم مخزن از تعداد دفعات پر نمودن مجدد مخزن به مقدار زیادی کاسته خواهد شد لذا وقت کمتری برای پر نمودن مخزن از بین میرود در جاهایی که سطح زیادی را میخواهیم رنگ کنیم
۲- به علت جدا بودن مخزن از خود پیستوله نفر رنگکار آزادی عمل بیشتری در حرکت دادن پیستوله در پایان جهات دارد
پیستوله های HVLP (HIGH_VOLUME,LOW PRESSURE) :
پیستوله های متداول از حجم کم و فشار فراوان هوا برای پودر نمودن مایع رنگ استفاده میکنند در این نوع پیستوله ها به علت سرعت فراوان ذرات رنگ مقدار ماده رنگی که روی سطح مینشیند به عبارتی بازده انتقال رنگ در حدود ۲۰ الی ۴۰ درصد میباشد یعنی بالای نصف رنگ بهصورت گرد رنگ در این سیستم تلف میشود در حالی که در پیستوله های HVLP به علت حجم فراوان و فشار کم هوا سرعت ذرات کم شده و بیش ذرات رنک در روی سطح مینشیند در این سیستم بازده انتقال در حدود ۶۵ تا ۹۰ درصد میباشد پیستوله های HVLP هم با کمپرسورهای عادی و هم با توربینهای تولید باد میتوانند کار کنند در صورتی که از کمپرسور استفاده میکنید پیستوله میبایست قابلیت تبدیل فشار فراوان به فشار کم را داشته باشد.
رنگ آمیزی با پیستوله بدون یاری هوای فشرده (Airless):
پیستوله های بدون هوای فشرده از یک پمپ هیدرولیکی برای تحت فشار قرار دادن مایع رنگی که اسپری میشود استفاده میکنند این پمپ در مورد پیستوله های صنعتی بدون هوای فشرده بهصورت یک دستگاه بزرگ خارجی و در مورد پیستوله های خانگی در داخل خود پیستوله قرار دارد مایع رنگ بهوسیله نیرویی که اون رو از سوراخ ریز پیستوله میگذراند به ذرات ریز تبدیل میشود در این سیستم هیچ هوایی بارنگ ترکیب نمیشود در نوع خانگی رنگ میبایست به مقدار زیادی رقیق شود تا پیستوله قادر به پاشیدن آن باشد برای تنظیم غلظت فنجانی هم تعبیه شده که با پر نمودن و گرفتن وقت خروج رنگ از انتهای فنجان میتوان غلظت متناسب را تشخیص داد.
پیستوله های بدون هوای فشرده صنعتی نیاز خیلی کمی به رقیق نمودن رنگ دارند اسپریهای صنعتی متناسب برای کارهایی که مکرراً بخواهیم نوع رنگ را عوض کنیم نیستند تمیز نمودن آنها از رنگ قبلی مشکل بوده و هم چنین مقدار زیادی ماده رنگ برای پر نمودن خط نیاز داریم در واقع برترین استفاده در جایی که یک نوع رنگ بهطور مکرر مورد استفاده قرار گیرد.
مزیتهای دستگاههای ایرلس:
۱- به علت مخلوط نبودن هوا و رنگ ذراتی که بر سطح شیء مینشیند رنگ خالص بوده و فاقد حباب هوا هست.
۲- در پیستوله هایی که با هوای فشرده کار میکنند قسمتی از رنگ بهصورت ابر رنگ متشکل از هوا و ذرات رنگ در اطراف آن پراکنده میشود و باعث آلودگی محیط و به هدر رفتن رنگ میشد اما در سیستم ایرلس به علت استفاده نکردن از هوا ضایعات آن بهاندازه ۳۰% کمتر هست.
۳-به علت غلیظتر بودن رنگ مصرفی در این سیستم لایههای رنگ ضخیمتر در نتیجه از تعداد دفعات رنگ آمیزی کاسته خواهد شد.
۴- پیستولههای مخصوص این سیستم از نوع کاسهای نبوده و از منبع رنگ تغذیه میشوند به همین دلیل امکان مانور دست در این سیستم نسبت به پیستوله های کاسهای بیش میباشد.
ایربراش یا قلم رنگپاش (Airbrush):
پیستوله زیاد کوچک و سبک وزنی میباشد که برای نقاشی قسمتهای زیاد ظریف همچون نوارها مورد استفاده قرار میگیرد ظرفیت رنگ آن ۱۴ تا ۲۸ گرم و طرح پاشش تا اندازه یک نقطه قابل تنظیم است.
رنگ کاری به وسیله اسپری (aerosol):
این وسیله بیش در مواردی استفاده میشود که حجم کار کوچک بوده و یا نتوان از پیستوله استفاده نمود.
نکته ها مهم برای استفاده از اسپری:
۱- در بیش قوطیهای اسپری گوی همزنی قرار داده شده تا رنگ ته نشین شده در انتهای قوطی را بهوسیله آن هم زده و آماده مصرف کنیم.
۲- لوله کشنده رنگ در انتها خمی دارد که یاری میکند حتی در مواردی که مقدار رنگ داخل قوطی کم میباشد و یا قوطی در زاویه ۴۵ درجه قرار دارد رنگ را به بالا هدایت بکند.
۳- برای رنگ کاری سطوح عمودی اسپری را مستقیم بهطرف بالا و برای سطوح افقی با زاویه ۴۵ درجه نگه میداریم تا لوله کشنده رنگ بتواند عمل انتقال رنگ را بهدرستی انجام دهد.
۴- برای جلوگیری از گرفتگی لوله کشنده رنگ بعد از هر بار استفاده از اسپری قوطی را سروته کرده و به مدت ۴ ثانیه رنگ بپاشد تا لوله کشنده رنگ عاری از رنگ شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.